Vastzetten in Excel, hoe werkt dat?

Vastzetten in Excel om uw gegevens te consolideren

Waarom zou u rijen bevriezen in Excel?

Het is een veelvoorkomend scenario wanneer u een tabel in Excel heeft, alle cellen in de kolom onder de tabel zijn ‘bevroren’ en kunnen niet worden bewerkt. Dit komt omdat, bij het invoeren van gegevens in een cel aan de linkerkant van die bevroren kolom, Excel automatisch alle cellen rechts van die kolom vult met gegevens uit de bijbehorende cel.

Om met deze situatie om te gaan, moet u alleen de rijen bevriezen in plaats van kolommen. Met andere woorden, bevries rijen in plaats van kolommen. Zodra deze rijen zijn bevroren, kunnen gebruikers een willekeurig aantal rijen eronder bewerken zonder dat dit van invloed is op wat erboven staat of omgekeerd.

Hoe rijen en kolommen in Excel te bevriezen

Werken met gegevens in Excel kan frustrerend zijn wanneer u door rijen en kolommen met informatie bladert. Er zijn twee manieren om extra rijen en kolommen te bevriezen, zodat u de gegevens op een meer georganiseerde manier kunt bekijken.

De eerste manier is om de optie voor het bevriezen van vensters te gebruiken. Hiermee kunt u zowel rijen als kolommen bevriezen, zodat ze niet scrollen terwijl u aan andere cellen werkt. De tweede optie is om de knop Rijen bevriezen extra rij te gebruiken die alleen alle cellen onder de actieve cel bevriest.

Intro: Wanneer u met gegevens werkt, is het belangrijk dat deze in een gemakkelijk leesbare indeling zijn georganiseerd. Een manier om dat te doen is door rijen of kolommen met informatie te bevriezen, zodat ze niet scrollen terwijl u aan andere cellen in de buurt werkt. Er zijn twee manieren om dit te doen.

Bevroren cellen kunnen niet worden bewerkt

De oorspronkelijke methode van bewerken in Photoshop wordt het “bevriezen” van een afbeelding genoemd. Het mooie van deze methode is dat je de kleur, het licht en de textuur van het object kunt veranderen zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat het beweegt.

In Excel 2019 kunt u bevroren cellen echter niet bewerken. Dit betekent dat als u wijzigingen aan een object wilt aanbrengen in Excel, u het eerst moet deblokkeren.

Opties voor het bevriezen van cellen in Excel

Het is mogelijk om cellen in Excel op verschillende manieren te bevriezen.

De eerste manier om dit te bereiken is door het tabblad Venster onder het tabblad Weergave te gebruiken om deelvensters te bevriezen. Selecteer hiervoor de optie ‘Freeze Panes’ in het vervolgkeuzemenu en selecteer vervolgens ‘Freeze Panes’ uit de lijst. Sleep daarna uw muis om zoveel rijen weer te geven als u wilt en klik met de rechtermuisknop op een van die cellen. Om al die cellen te deblokkeren, gaat u gewoon terug naar datzelfde venster en selecteert u ‘Alles deblokkeren’ in die lijst of klikt u nogmaals met de rechtermuisknop op een van die cellen.

Een andere manier is om een sneltoets te gebruiken door twee keer achterelkaar op Ctrl+F3 te drukken.

Zou je graag meer willen op het gebied van Formules en functies? Kijk hier naar de trainingsinhoud.

Onze partner Westhaghe Training & Advies organiseert gratis inspiratiesessies. In één uur tijd kun je kosteloos en vrijblijvend kennismaken met een gedeelte van de training.
Meer info of inschrijven? Klik de knop hieronder.