Lean Six Sigma: een veel gevraagde skill

Wat is Lean Six Sigma?


Lean Six Sigma is een methodiek om processen te verbeteren. Het legt de focus volledig op de klant en wat zij écht belangrijk vinden. De methodiek bestaat uit twee punten: Lean en Six Sigma. Het begin van Lean startte bij Toyota Production Systems (TPS). Taiichi Ohno uit Japan is de grondlegger van de methode, gebaseerd op innovaties uit verschillende ontwikkelingen van bijvoorbeeld Henry Ford en methodieken als Business Process Redesign. Lean werkt volgens vijf principes:

  1. Bepaal de waarde voor de klant
  2. Breng de waardestroom van de klant in kaart
  3. Creëer een ‘flow’, het verbeteren van het proces met zo min mogelijk verspillingen
  4. Breng Pull tot stand, reageer meteen wanneer de klant erom vraagt en lever precies volgens de wensen van de klant
  5. Streef naar perfectie

Six Sigma is rond dezelfde tijd als Lean ontwikkeld, maar is meer data-driven. Het concept is ontwikkeld door Motorola en toegepast door General Electric. De methodiek werkt volgens ‘Define, Measure, Analyse, Improve en Control (DMAIC).  Vind het probleem, meet de grootte van het probleem, achterhaal de oorzaak, ontwikkel en handhaaf de oplossing.

De verschillende rollen


Lean Six Sigma heeft verschillende niveaus en rollen. Met de term ‘belts’ worden deze verschillende niveaus aangegeven:

  • Yellow Belt

Het begrijpen van de basisprincipes en theorie achter Lean Six Sigma.

  • Orange Belt

Het toepassen van de basisprincipes

  • Green Belt

Het starten van het beheren van Lean Six Sigma projecten. Kennis wordt breder, maar minder gedetailleerd dan Black Belts.

  • Black Belt

Sterkte kennis ontwikkeld van Lean Six Sigma, klantgerichtheid en direct rapporteren aan Master Black Belt

  • Master Black Belt

Samenwerken met leiders, zelfstandig werken, problemen identificeren en verbeteringen aanbrengen, coach- en mentorrol. Verantwoordelijk voor de implementatie.

Daarnaast zijn er nog andere Lean Six Sigma trainingen: Lean IT Foundation, Lean Experience, Lean Six Sigma White Belt en Lean Six Sigma Champion.

 

Voordelen Lean Six Sigma

Lean Six Sigma kent vele voordelen. De methodiek is wereldwijd bewezen en toegepast en levert aantoonbare en duurzame verbeteringen. Doordat de focus op de klant ligt, worden processen geoptimaliseerd en zullen overbodige kosten verdwijnen. De doorlooptijd wordt verkort terwijl kwaliteit wordt verbeterd en klanttevredenheid verhoogt. De focus en investering ligt op eigen personeel en levert dus aantoonbare resultaten op bedrijfsprocessen en uiteindelijk de concurrentiepositie.

Trainingsvisie biedt verschillende Lean Six Sigma trainingen aan, van Lean IT Foundation tot aan Black Belt. Neem contact met ons op voor de verschillende mogelijkheden.

Onze partner Westhaghe Training & Advies organiseert gratis inspiratiesessies. In één uur tijd kun je kosteloos en vrijblijvend kennismaken met een gedeelte van de training.
Meer info of inschrijven? Klik de knop hieronder.