IPMA B

Programma: IPMA B

Bent u op zoek naar een Internationaal gewaardeerd Projectmanagement certificering? Dan bent u met de IPMA B opleiding tot Certified Project Manager aan het juiste adres. De opleiding IPMA B begint met een intake (nulmeting), waarin de competenties als projectmanager in kaart worden gebracht. Voor de opleiding stelt u een gepersonaliseerd actieplan op, aan de hand van dit plan en onder leiding van een ervaren IPMA trainer en coach gaat uw aan deze competenties werken.

Trainingsvisie verzorgt dit IPMA B opleidingstraject bij u op locatie. Bent u als bedrijf op zoek naar een IPMA B opleidingstraject voor 3 medewerkers of meer, neem vrijblijvend contact met ons op en u ontvangt van ons een scherpe offerte. Zoekt u deze IPMA opleiding voor uzelf als individu, dan bent u bij ons ook aan het juiste adres, wij werken samen met diverse partners waarbij wij deze IPMA B training kunnen onderbrengen.

Traject

Het traject van IPMA B Projectmanagement bestaat uit de volgende fasen:

 • Fase 1: Inleveren van het Referentiedocument en het Projectrapport deel 1. De toelaatbaarheid wordt beoordeeld op basis van het Referentiedocument en Projectrapport deel 1.
 • Fase 2: Uitvoeren van de 360˚ feedback en inleveren van het Projectrapport deel 2.
 • Fase 3: Het assessment.

In het referentiedocument omschrijft u uw opleidingen, trainingen en werkervaring. Ook voert u een zelf-assessment uit. Hierin beoordeelt u uzelf op alle in de NCB 3 genoemde competenties. Tot slot beschrijft u de projecten waarmee u aantoont aan de ervaringseis voor IPMA B te voldoen, en geeft u het complexiteitsniveau van elk van deze projecten aan.

In het projectrapport omschrijft u een project welke u in de afgelopen zes jaar hebt gemanaged en waarin u aantoont over alle IPMA B-competenties te beschikken. Het projectrapport wordt door de kandidaat in twee delen opgeleverd.

Het assessment is een interview van twee uur met twee assessoren. Uw competenties worden getoetst aan de hand van de ingeleverde documentatie. U dient het volgende mee te nemen naar het assessment:

 • Een document waarin het project beschreven wordt; een projectplan, projectmanagementplan, plan van aanpak, projectinitiatiedocument (PID) of offerte.
 • Een document waarin staat hoe u met de risico’s en onzekerheden van het project omgaat; een risicoregister, risico en kansenlijst, risicologboek, issuelogboek, risicodatabase, etc.
 • Een document waarin staat hoe u met wijzigingen omgaat; een wijzigingenlijst, VtW-database, wijzigingslogboek, wijzigingsvoorsteldossier, etc.
 • Documentatie welke aantoont hoe de besluitvorming in en over uw project verliep; verslagen van stuurgroepoverleg, projectmanagementoverleg, overleg met de opdrachtgever, bestuurlijk overleg, etc.
 • Documentatie waarin staat hoe u het project hebt afgesloten; projecteindrapport, projectevaluatie, dechargeverklaring, leerpuntenrapport, afsluitende rapportage, etc.

Certificering

Na de opleiding kunt u deel nemen aan de officiële certificering IPMA-B. Tijdens deze examinering komen de volgende aspecten aan bod:

 • een 360-gradenmeting
 • een self-assessment
 • een projectrapport en een interview door 2 assessoren

Bij Trainingsvisie is het mogelijk om een in-company training te verzorgen. Daarnaast is het mogelijk om in samenspraak met een van onze trainers de trainingsinhoud op maat te selecteren.

Meer info? Kom vrijblijvend in contact met één van onze opleidingsadviseurs via 020-6692879 of info@trainingsvisie.nl

Open Rooster Planning: IPMA B

Deze training bieden we helaas (nog) niet aan in open-rooster vorm. Wel bieden we andere mogelijkheden om deze training toch te volgen. Neem hiervoor contact met ons op voor meer informatie.

Trainingsmethoden

Trainingsvisie biedt verschillende trainingsmogelijkheden aan.

Open Rooster op onze locaties

Trainingsvisie organiseert de training op diverse locaties in Nederland. Data en locaties zijn te vinden in de planning. Tijdens een open rooster training maak je gebruik van één van onze laptops. Wij verzorgen uiteraard de volledige dag met koffie, thee, water en een luncharrangement.

In-company

Een training bij de jou op locatie? Je bepaalt zelf data, de locatie(s) en de mogelijkheid bestaat om een maatwerktraining ontwikkelen.

Virtueel

Alle open rooster trainingen kunnen virtueel worden bijgewoond. Wil je een virtuele training voor je eigen medewerkers organiseren? Dat kan ook! Dan bestaat de mogelijkheid om een training op maat te ontwikkelen met jouw wensen en behoeften.

Voorkennis en Doelgroep

Als toelatingseis voor IPMA B Projectmanagement wordt het 8-5-3 principe gehanteerd. In de afgelopen acht jaar dient u vijf jaar projectmanagementervaring te hebben opgedaan, waarvan drie jaar op IPMA B-niveau. Onder bepaalde voorwaarden mag u projecten meenemen waarvan u in de afgelopen negen tot twaalf jaar projectmanager was in de berekening het aantal maanden projectmanagementervaring. Het aantal maanden van deze projecten tellen dan voor de helft mee.

Verder zijn er enkele eisen aan het project dat u beschrijft in het in het projectrapport:

 • Het project dient op het moment van aanmelding reeds te zijn afgerond.
 • U was projectmanager van dit project van begin tot eind.
 • Het grootste gedeelte van het project vond in de afgelopen zes jaar plaats.
 • Alle competenties kunt u aantonen aan de hand van dit project.

Deze opleiding is geschikt voor project-, portfolio- en programmamanagers die aantoonbaar 5 jaar ervaring heeft met het zelfstandig leiden van projecten in de afgelopen 8 werkjaren.

Andere niveaus 

Business skill training
 • Training

  IPMA B
 • Duur

  op aanvraag
 • Investering

  op aanvraag
 • Virtueel of op locatie
 • Maatwerk mogelijk