Een keuzelijst maken in Excel (Gegevensvalidatie)

Hoe maak je een Keuzelijst in Excel met Gegevensvalidatie?

In Excel is het vaak handig om gegevensinvoer te beperken tot een vooraf gedefinieerde lijst, vooral wanneer je wilt dat anderen je werkblad gebruiken. Dit kan worden bereikt met behulp van gegevensvalidatie, waarmee je een keuzelijst kunt maken. In deze korte tutorial leer je hoe je een keuzelijst maakt in Excel met behulp van gegevensvalidatie.

Stap 1: Voorbereiding van de Keuzelijst

Voordat we de keuzelijst maken, moeten we eerst een lijst met opties definiëren die in de keuzelijst worden weergegeven. Laten we als voorbeeld een lijst maken van favoriete fruitsoorten: appel, banaan, sinaasappel, en druif. Plaats deze opties in één kolom (bijvoorbeeld kolom A) op een apart blad in je werkmap.

Stap 2: De Keuzelijst Maken

  1. Ga naar het werkblad waar je de keuzelijst wilt maken.
  2. Klik op de cel waarin je de keuzelijst wilt weergeven. Dit is meestal de cel waarin je wilt dat gebruikers een keuze maken.
  3. Ga naar het tabblad “Gegevens” in het Excel-lint.
  4. Klik op de knop “Gegevensvalidatie” in de groep “Gegevenshulpmiddelen”.

Stap 3: Instellingen voor Gegevensvalidatie

  1. In het dialoogvenster “Gegevensvalidatie” dat verschijnt, selecteer je “Lijst” in het dropdown-menu onder “Toestaan”.
  2. Nu moeten we het bereik opgeven dat onze lijst met opties bevat. Klik op het “Bron” veld.
  3. Schakel over naar het blad waar je de opties hebt ingevoerd in kolom A. Selecteer de celbereik met de opties (bijvoorbeeld A1:A4) en klik op “OK”.

Stap 4: Testen van de Keuzelijst

Nu zou je een vervolgkeuzepijltje moeten zien naast de cel waarin je de keuzelijst hebt gemaakt. Klik erop om de beschikbare opties weer te geven. Probeer een optie te selecteren en bekijk hoe Excel je invoer valideert aan de hand van de keuzelijst. Gebruikers kunnen nu alleen kiezen uit de vooraf gedefinieerde opties, waardoor fouten in de gegevensinvoer worden voorkomen.

Met behulp van gegevensvalidatie in Excel kun je eenvoudig keuzelijsten maken om de gegevensinvoer te beperken tot vooraf gedefinieerde opties. Dit is vooral handig als je werkbladen deelt met anderen en consistentie en nauwkeurigheid in de gegevensinvoer wilt behouden. Probeer het zelf uit en ontdek hoe gemakkelijk het is om keuzelijsten te maken en de gegevenskwaliteit te verbeteren!

Wil je meer leren over Excel? Dat kan! Trainingsvisie geeft Excel trainingen aan beginners, gevorderden en experts. Bekijk hier al onze Excel trainingen.

Onze partner Westhaghe Training & Advies organiseert gratis inspiratiesessies. In één uur tijd kun je kosteloos en vrijblijvend kennismaken met een gedeelte van de training.
Meer info of inschrijven? Klik de knop hieronder.