Dropdown menu’s in Excel

De keuzelijstfunctie van Excel gebruiken

Wat is een Excel-keuzelijst?

Een Excel-keuzelijst is een formulier waarmee u een waarde kunt invoeren en vervolgens kunt kiezen uit een lijst met andere waarden. Deze lijst wordt de keuzelijst genoemd en wordt weergegeven in een cel boven de oorspronkelijke cel. De gebruiker kan op een van de items in deze keuzelijst klikken om de oorspronkelijke cel te vullen met de informatie van dit nieuwe item.

Als u Excel al enige tijd gebruikt, weet u hoe belangrijk het is om een breed scala aan functies tot uw beschikking te hebben, inclusief het maken van uw eigen aangepaste functies. Wanneer u bijvoorbeeld lijsten organiseert, zou het handig zijn om eenvoudig een keuzelijst te kunnen maken.

De voordelen van het gebruik van een Excel-keuzelijst

Excel-keuzelijsten zijn om meerdere redenen handig. Ze kunnen worden gebruikt om gegevensinvoer eenvoudiger te maken, nieuwe records te maken en bestaande records automatisch bij te werken.

De keuzelijst Excel is een vooraf bepaalde lijst met items die worden weergegeven wanneer u een cel in een Excel-spreadsheet selecteert. De items in de lijst worden keuzes genoemd.

De voordelen van het gebruik van een Excel-keuzelijst zijn dat het tijd bespaart bij het invoeren van gegevens, het is efficiënter dan het handmatig typen van elke waarde (wat vaak tot fouten leidt) en het kan worden gebruikt om nieuwe records aan te maken of bestaande records bij te werken automatisch.

Een Excel-keuzelijst maken

keuzelijsten zijn een geweldige manier om lijsten met items in een Excel-spreadsheet te ordenen. U kunt keuzelijsten gebruiken om hiërarchische informatie weer te geven en een lijst met gerelateerde items te maken.

Zo maakt u een keuzelijst:

1) Selecteer de cel waar u de lijst wilt laten verschijnen.

2) Typ uw eerste item in die cel en selecteer het “dropdown”-pictogram in de werkbalk erboven

3) Typ uw tweede item, enzovoort voor zoveel items als u nodig heeft.

4) Als u een van de items in de lijst wilt wijzigen, typt u er gewoon iets anders over.

Het belang van de juiste opmaak voor uw Excel-keuzelijsten

Het aantal mogelijke waarden in een keuzelijst is afhankelijk van de lengte van de langste kolom. Als u bijvoorbeeld een tabel met vijf kolommen heeft met twee kolommen voor vrouwen en drie voor mannen, zijn er 10 cellen.

Om een keuzelijst correct op te maken in Excel, maakt u eerst een nieuw Word-document als een spreadsheet met aparte kolommen voor ID, Naam, Geslacht en selecteert u Opmaak > Cellen > Getalnotatie > Valuta. Ga dan naar Invoegen > Lijst en selecteer een aangepast lijsttype. Wijzig ten slotte Kolommen van “Kolommen: 1” in het juiste aantal kolommen.

Zo zijn er nog vele andere mogelijkheden binnen de keuzemenu’s. Met de training van Trainingsvisie: tabellen en databases leert u op uw tempo alle opties die Excel biedt binnen deze functies. Klik hier om de training te bekijken.

 

Posted in