Bestanden als alleen-lezen versturen

Bestanden versturen zonder dat deze aangepast kunnen worden

Wil je zorgen dat revisoren opgestuurde documenten niet per ongeluk wijzigen? Dat kan. Je kunt je bestanden instellen als ‘alleen-lezen’ wanneer je deze verstuurt. Als dit te limiterend is, is het mogelijk om beperkingen op te geven voor bijvoorbeeld het opmaken of juist bewerken van het bestand.

Wanneer documenten worden ingesteld op ‘alleen-lezen’ kan het document worden gelezen en gekopieërd maar niet worden aangepast. Wanneer het bestand toch wordt aangepast dan kan het alleen op een andere locatie onder een andere naam worden opgeslagen.

De bewerkingen beperken

1. Klik op controleren → bewerkingen beperken

De bewerking beperken in Excel

2. Bij bewerkingsbeperkingen kies je voor alleen bewerkingen van dit type toestaan in het document. Zorg er dan voor dat er geen wijzigingen worden weergeven in de lijst.

Het deelvenster Bewerking beperken

3. Ga vervolgens naar ‘Ja, afdwingen van beveiligingen starten’.

het deelvenster bewerking beperken

4. Na stap drie verschijnt er een vak. Voer hier je wachtwoord in en voer het opnieuw in om te bevestigen. Je hoeft geen wachtwoord op te geven, maar iedereen kan op ‘beveiliging stoppen’ klikken, waarna de beveiliging stopt. Dit is niet heel veilig.

Wil je meer leren over de mogelijkheden binnen Office bestanden? Dat kan in onze Office 365 cursus.

Onze partner Westhaghe Training & Advies organiseert gratis inspiratiesessies. In één uur tijd kun je kosteloos en vrijblijvend kennismaken met een gedeelte van de training.
Meer info of inschrijven? Klik de knop hieronder.