3 Handige Excel Tips

Excel is een krachtige tool die wereldwijd wordt gebruikt voor gegevensanalyse, rapportage en het beheren van complexe berekeningen. Of je nu een beginner of een ervaren Excel gebruiker bent die zijn vaardigheden wil verbeteren, deze blog is jouw gids voor enkele handige tips om het meeste uit Excel te halen. 

Tip 1 

Één van de meest waardevolle Excel-tips die je kunt toepassen, is het gebruik van absolute cel verwijzingen in formules. Standaard gebruikt Excel relatieve cel verwijzingen, wat betekent dat de formule zich aanpast aan de positie waarin deze wordt gekopieerd. Dit kan echter problematisch zijn als je een formule wilt behouden die naar een specifieke cel verwijst, zoals een constante waarde of een vastgesteld bereik.
Door het gebruik van absolute cel verwijzingen met het dollarteken ($) kun je ervoor zorgen dat een cel verwijzing niet verandert wanneer je de formule naar andere cellen kopieert. Bijvoorbeeld, als je de formule =$A$1+$B$1 kopieert van cel C1 naar C2, zal de formule nog steeds verwijzen naar cel A1 en B1 in plaats van te veranderen naar A2 en B2. Dit is vooral handig bij het werken met grote datasets en complexe formules, omdat het de nauwkeurigheid en consistentie van je berekeningen garandeert.

Tip 2 

Een tweede handige functie in Excel is de mogelijkheid om gegevens snel en eenvoudig te filteren. In plaats van eindeloos door een lange lijst met gegevens te scrollen op zoek naar specifieke informatie, kun je met de filterfunctie snel de gewenste gegevens tonen en de rest verbergen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar maakt het ook gemakkelijker om trends en patronen in je gegevens te identificeren.
Om de filterfunctie te gebruiken, selecteer je eenvoudig de gehele dataset en ga je naar het tabblad ‘Gegevens’ in het Excel-lint. Klik op ‘Filter’ en je ziet nu filterpictogrammen verschijnen naast elke kolomkop. Klik op het filterpictogram van de kolom die je wilt filteren en kies de gewenste criteria. Excel zal onmiddellijk de gegevens verfijnen op basis van je selectie. Je kunt zelfs meerdere kolommen tegelijk filteren om nog specifiekere resultaten te krijgen. Het gebruik van de filterfunctie zal je helpen om je gegevens beter te organiseren en belangrijke informatie gemakkelijker te vinden.

Tip 3

De derde Excel-tip die je helpt om snel grote hoeveelheden gegevens te analyseren en trends te ontdekken, is het gebruik van draaitabellen. Een draaitabel is een krachtig hulpmiddel waarmee je gegevens kunt samenvatten en herorganiseren op basis van verschillende criteria. Met een paar eenvoudige stappen kun je een draaitabel maken: selecteer je gegevens, ga naar het tabblad ‘Invoegen’ en klik op ‘Draaitabel’. Vervolgens kun je de gewenste velden slepen naar de rijen, kolommen en waarden van de draaitabel. Dit stelt je in staat om gegevens te groeperen, subtotalen en totalen te berekenen en snel inzicht te krijgen in patronen en trends. Of je nu verkoopcijfers, klantgegevens of enquêteresultaten analyseert, het gebruik van draaitabellen zal je helpen om gegevens op een visueel aantrekkelijke en begrijpelijke manier te presenteren, zodat je sneller en slimmer beslissingen kunt nemen op basis van de resultaten.

Het beheersen van deze tips zal je helpen om efficiënter en effectiever te werken met Excel. Door het onder de knie krijgen van basisvaardigheden, het verkennen van geavanceerde functies en het implementeren van tijdbesparende technieken, zal je merken dat je productiever bent en beter in staat bent om waardevolle inzichten uit je gegevens te halen.

Heb je behoefte aan meer tips of kom je er niet uit? Dan kan het wellicht interessant zijn om een training Excel te volgen.

Onze partner Westhaghe Training & Advies organiseert gratis inspiratiesessies. In één uur tijd kun je kosteloos en vrijblijvend kennismaken met een gedeelte van de training.
Meer info of inschrijven? Klik de knop hieronder.